آخرین مطالب

داشتن شهر سالم در گرو شهروندان مسئول است شهرسازی

داشتن شهر سالم در گرو شهروندان مسئول است

  بزرگنمایی:

معمار شهر - حامد اخگر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به نامگذاری 17 آبان به عنوان روز جهانی شهرسازی، اظهار کرد: ریشه معنایی شهرسازی از مدنیت، به نظم کشیدن امور شهری و شکوفایی زمینه‌های شهروندی نشأت می‌گیرد و درست دیدن، دقیق ادراک کردن و طراحی خلاقانه بر اساس اصول و قواعد علمی، پایه‌های اولیه و سنگ بنای فکری و فرایند عملی شهرسازی است.

وی با بیان اینکه شهرسازی به مثابه  هنر سنتز یا هنر سازماندهی شهرها موضوعی است که حوزه‌های مختلف علمی را شامل می‌شود، تصریح کرد: شهر محصول یک توسعه تاریخی و مظهر نظم و کیفیت بخشیدن به محیط است.

این دکترای شهرسازی با بیان اینکه شهر محصول الزامات زندگی امروزی و بازتاب گذشته است، عنوان کرد: مقوله‌های عملکردی، زیبایی‌شناسی، تأمین منافع عمومی، تدوین ضوابط و مقررات جهت تنظیم روند ساخت و ساز و آینده‌نگری در حوزه شهرنشینی محورهای اصلی این علم است.

اخگر گفت: شهرسازی در بردارنده طیف گسترده‌ای از پروژه‌های توسعه ملی، منطقه‌ای و محلی و مقیاس‌های متنوع کاری از ساماندهی چند بنا تا آمایش سرزمین است.

وی ادامه داد: در زمینه علمی و دانشگاهی شهرسازی در ایران به سه بخش طراحی شهری، برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ایی و مدیریت شهری تقسیم شده است که از سال 1379 نخستین گروه از دانشجویان کارشناسی آن در دانشگاه تهران پذیرفته شدند.

این دکترای شهرسازی خاطرنشان کرد: طراحی شهری یکی از جدیدترین حرفه‌هاست که بیش از 25 سال از عمر آن نمی‌گذرد؛ بیشتر آن چه که طراحان شهری ارایه می کنند، دستاورد حوزه‌های شغلی دیگر است.

اخگر با بیان اینکه طراحی شهری بخش بسیار مهم و حساسی از هویت شهروندان یک شهر به شمار می‌رود، تاکید کرد: سیمای شهر گویای فرهنگ و نگرش آن جامعه است، معیار فرهنگی، سلیقه شخصی، تفکر و امکانات نهادهای اجتماعی در یک کشور تعیین کننده نمای ظاهری و طراحی شهری است.

وی با اشاره به کاربری‌های برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ایی در مدیریت شهری، اظهار کرد: این شاخه از علم شهرسازی مکانیزم اقتصادی شهر که به صورت ارزش زمین، اجاره‌بها و مخارج ساختمان، مکانیسم اجتماعی شهر شامل سنت‌ها، عادات اجتماعی، فرهنگ و مذهب و مکانیسم کالبدی و تقسیمات ناشی از آن را مورد مطالعه قرار می‌دهد.

این دکترای شهرسازی با بیان اینکه شاخه برنامه‌ریزی شهری از علم شهرسازی با آینده‌نگری به توسعه آینده شهر توجه دارد، اظهار کرد: نتیجه اغلب فعالیت‌های برنامه‌ریزی شهری پس از پنج تا 20 سال مشخص می‌شود، بنابراین بازنگری و اصلاح در فعالیت‌ها بسیار دشوار است.

اخگر ادامه داد: با توجه به پیچیدگی مفهوم فضا و تقسیم آن به عنوان فضاهای کالبدی، ادراکی، اجتماعی و نمادین، می‌توان دریافت که برنامه‌ریزی شهری بسیار دشوارتر و پیچیده‌تر از سایر عرصه‌های برنامه‌ریزی است در واقع برنامه‌ریزی شهری به دلیل ابعاد کالبدی، اجتماعی و مدیریتی ضرورتاً چند بعدی و چند منظوره است.

وی تصریح کرد: کم‌توجهی به مدیریت شهری موجب شده، شاخص‌ها و استانداردهای شهری در همه شهرها در سطح منطقی قرار نگیرند و فاصله توسعه یافتگی بین شهرهای کشور معنادار باشد به همین دلیل رشد مهاجرت از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ‌تر افزایش یافته و در شهرهای بزرگ‌تر با انباشت و انفجار جمعیت و معضل جدی حاشیه‌نشینی مواجه هستیم.

این دکترای شهرسازی تاکید کرد: بهره‌گیری منطقی از علم شهرسازی می‌تواند بهتر زیستن را که هدف گفتمان شهرسازی است محقق سازد، البته این به شرطی است که هر سطح در مقیاس خود نقش داشته باشند و برای انسان‌ها که هدف هستند موضوع تدوین و تبیین شود.

اخگر با بیان اینکه در حال حاضر که بیش از 60 درصد جمعیت کشور در شهرها سکونت دارند باید بیشتر به مسائل شهری توجه شود، عنوان کرد: تحقق شهر سالم در گرو برخورداری از شهروند مشارکت‌جو و استفاده از خرد جمعی است.

وی با بیان اینکه مشارکت شهروندان و استفاده صحیح از مبانی علم شهرسازی می‌تواند در رسیدن شهرهای هوشمند به شهرهایخردمند موثر باشد، اظهار کرد: در حال حاضر در گفتمان شهرسازی از فرد به سمت نهادها و گروها تغییر کرده و این اقدام مقدمه‌ای برای تحقق رژیم نوین شهرسازی است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نشست "حفاظت و باززنده‌سازی فضاهای تاریخی شهر تهران"

نشست روز جهانی شهرساز در دانشگاه سوره

تاریخچه جهانی گرامیداشت روز شهرسازی

ضربان نامنظم ورود سرمایه به بازار مسکن !

طراحی باغ کودکان

ارائه تخفیف 50 درصدی خدمات نظام مهندسی در طرح‌های بازآفرینی شهری

برگزاری دومین دوره فستیوال معمار شیراز

انتقال پایتخت از تهران دوباره منتفی شد !

بازآفرینی شهری یا ذبح شهر به دست دلالان

شهر پایدار و ارتقای کیفی سیمای شهرها

داشتن شهر سالم در گرو شهروندان مسئول است

واگذاری 99ساله زمین در طرح ملی مسکن/ اسلامی: به کاسبان زمین نمی‌دهیم

آغاز ثبت طرح اقدام ملی تولید مسکن از 18 آبان / تولید مسکن برای 2 گروه درآمدی کم و متوسط

یادبودهای 17 آبان ماه ...

ملزومات هوشمندسازی شهر چیست؟

ضرورت کنترل و جلوگیری از افزایش جمعیت تهران بر اساس طرح توسعه مجموعه شهری / تقویت کانون‌های اصلی حوزه‌های شهری و شهرهای جدید اولین اقدام مهم برای تمرکززدایی از تهران است

کم‌کاری وزارت راه و شهرسازی در ساخت مسکن!

همدان، کلانشهری استراتژیک در غرب ایران

تصویب دستورالعمل طراحی ساختمان بر اساس کیفیت معماری

یادبودهای 13 آبان ماه ...

شانزدهمین بزرگداشت روز جهانی شهرسازی

ایرادات پلیس درباره طرح کاهش آلودگی هوا درست است !

تفکیک وزارت راه و شهرسازی، راه خروج مسکن از بحران است

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران طرح توسعه و عمران شهر زاهدان را ابلاغ کرد

تذکر در خصوص تاخیر در تکمیل شناسنامه‌های باغات

خانه موزه جلال آل احمد و سیمین دانشور خشت طلایی برد / طرح برد – برد شهرداری تبریز در نوسازی بافت فرسوده/ «حیات مدنی در حیاط شهری» برنده جایزه خشت طلایی شد

نیازمند آمار کاربردی هستیم که زمینه‌ساز تصمیم‌سازی باشد / آمار باید به مدیران چشم‌انداز برنامه‌ریزی بدهد / طرح رویش در معاونت برنامه‌ریزی و مدیریت منابع تهیه شد

مخالف توسعه نامتوازن هستیم/ سامانه املاک و اسکان راه‌اندازی می‌شود

یادبودهای 12 آبان ماه ...

پنت هاوس؛ تعریف، مزایا و معایب

بلندترین آسمان‌خراش‌های جهان کدامند؟

یادبودهای 11 آبان ماه ...

درباره زاهاحدید: نابغه و معمار برجسته جهان معاصر

روش‌هایی برای حرفه‌ای شدن در عکاسی معماری

تغییر معماری مدارس به سمت ساخت "مدارس بزرگ و بانشاط"

محدودیت استفاده از شیشه در نما به ضرر تولیدکننده است/ شیشه‌های هوشمند در کاهش مصرف انرژی موثر است

محدودیت استفاده از شیشه در نما به ضرر تولیدکننده است/ شیشه‌های هوشمند در کاهش مصرف انرژی موثر است

محدودیت استفاده از شیشه در نما به ضرر تولیدکننده است/ شیشه‌های هوشمند در کاهش مصرف انرژی موثر است

«معماری معاصر مساجد» بررسی می‌شود

حمام حاجی رشت گنجینه‌ای رو به نابودی/راهی برای حفظ اصالت معماری ایرانی اسلامی نیست؟!

بررسی لایحه «حدود اختیارات شوراهای معماری مناطق» تا پایان آبان

لزوم بروزرسانی تعرفه جرائم تخلفات ساختمانی در فردیس

یادبودهای 10 آبان ماه ...

برگزاری نشست "شهر هوشمند، شهر سرزنده" در دانشگاه هنر

نقد پژوهشی با موضوع "معرفی سند سیاست ملی شهری ایران"

بنای تاریخی "ارباب علی یوسف‌زاده" تخریب شد / نگاهی به روند تخریب بناهای تاریخی از اصفهان و کرمان تا یزد و قم

خلاقیت در تمامی شهرها الگوی ثابتی ندارد

بررسی چگونگی تامین پارکینگ در محدوده مرکزی شهر

بررسی و تحلیل علل شکل گیری حاشیه نشینی/ برنامه های توسعه درایران در سال 1327 آغاز شد، عملا برنامه‌ای آمریکایی بود/ حاشیه‌نشینی محصول نظام سرمایه‌داری است

پیشگیری؛ حلقه مفقوده شهرسازی در کلانشهر مشهد !